Rating-Ratare

Dintr-un articol din Dileme veche:

‘Mi-am luat un summer job. Două săptămîni de talk-show, o oră pe seară. [..]

Spre deosebire de ştiri, unde nu mai ştii ce să scoţi, aici n-ai idee ce să mai introduci în emisie, ca lumea să nu se plictisească. Fiecare frază complicată îţi ia o zecime de punct. Fiecare invitat un pic mai necunoscut publicului îţi mănîncă jumătate. De fiecare dată cînd încerci să te dai mare, inteligent, uşor filozof (sigur, în limitele putinţei omeneşti) eşti taxat cu un punct întreg. Publicul nu vrea morală, vrea spectacol.

La talk-show nu există deosebiri între partide. Doar deosebiri între oameni: ăla vorbeşte mai bine, celălalt e lent, al treilea e complicat, al patrulea se enervează repede. Hai, cu al patrulea, e socoteala din tîrg, şi de obicei se potriveşte cu cea de acasă: cea mai importantă calitate e să fii un pic cu capsa pusă, nu destul încît să spargi camerele, dar suficient încît să sperii cetăţeanul care întinde mîna spre telecomandă.

[..]Cum nu ai mereu de unde să ştii ce subiect e important în ziua aia, se merge pe principiul „să vină omul, că găsim noi ce vorbi“. [..]Vii că eşti chemat şi trebuie să fii gata să răspunzi la orice întrebare. Da’ ştii mata, aşa, combativ! [C]îştigă cei capabili de concentrare şi de exprimare vizuală. Una e să zici „guvernul nu s-a ridicat la înălţimea promisiunilor electorale în materie de salarizare a bugetarilor“ şi alta „Ăştia vor să-i vedem pe profesori la ore îmbrăcaţi la second hand“. A doua versiune atinge corazonul, iar corazonul e cel mai important organ, cînd omul trîndăveşte pe canapea şi vrea să găsească pe cineva care să-i dea dreptate.’
(Lucian Mandruta)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: